Ochelari de soare

 

Ochelari de soare

Intuitiv, omul a descoperit cu mult timp in urma ca ochii trebuie protejati de razele soarelui. Chiar si din vremuri preisorice exista indicii ca Inuitii ciopleau din fildes de morsa instrumente rudimentare cu rol de protectie a vederii.
Ca multe alte invenţii, şi ochelarii de soare au fost întrebuinţaţi pe scară mai largă pentru prima oară în Asia, unde ştim că locuiesc oameni foarte inventivi. Chinezii foloseau lentile plate din cuarţ fumuriu încă de prin secolul doisprezece. Dar rostul lor principal, n-avea, din nou, nici o legătură cu soarele: judecătorii chinezi purtau asemenea ochelari pentru a-şi ascunde expresiile faciale de martorii pe care îi interogau. Cam ca jucătorii de poker de acum.
Pe la mijlocul secolului 18, un englez cu numele de James Ayschough, care se ocupa deja cu diverse tipuri de ochelari de vedere, a ajuns la concluzia că lentilele colorate în albastru sau verde ar putea ajuta la corectarea unor probleme oftalmologice. Carevasăzică, nici aceştia nu erau, încă, ochelari de soare.
Se mai crede însă că ochelarii cu lentile colorate, de data asta galbene sau maro, erau prescrişi şi bolnavilor de sifilis în perioada apogeului bolii în Europa, secolul 19. Asta pentru că sensibilitatea la lumină e unul dintre simptome.
Starurile de film de la începutul secolului 20 au fost un factor important al popularizării ochelarilor cu lentile colorate. Multe vedete purtau asemenea ochelari pentru că aveau mereu ochii roşii din cauza luminilor care li se aţinteau în ochi pentru multă vreme la filmari (din cauza aparaturii de pe vremea aceea, totul se înregistra foarte încet).
Primii ochelari de soare ieftini şi produşi în masă au apărut în America în 1929, la firma Foster Grant fondată de Sam Foster.
O adevarata revolutie a ochelarilor de soare a avut loc inainte de primul razboi mondial cand Edwin H. Land patenteaza filtrul polaroid ce a devenit si a ramas un standard al ochelarilor de marca chiar si in zilele noastre. Este de notorietate povestea ochelarilor polarizati Ray Ban, ce au jucat un rol important in Al Doilea Razoi Mondial, fiind folositi de pilotii avioanelor de vanatoare.
Amprenta pe care o poate pune o pereche de ochelari de soare in stilul unei persoane a atras tot mai multi producatori si case de moda care au lansat si lanseaza an de an noi colectii. Ochelarii de soare moderni reusesc sa imbine excelent latura estetica cu cea functionala. Vorbim astazi de forme si culori inedite dar si de ochelari de soare ultra usori, ultra rezistenti, cu o protectie crescuta la raze UV (radiaţii electromagnetice invizibile pentru ochiul uman cu o lungime de undă mai mică de 400 nanometri prezenta in razele solare, in mod natural), sau care indeplinesc deopotriva si rolul de corectie a vederii.
Exista pe piata in acest moment o gama extrem de mare de modele de ochelari de soare din care noi am selectat o serie intreaga de producatori ce s-au detasat prin calitatea produselor pe care le ofera. Te invitam sa descoperi ochelarii de soare propusi de Optim Quality si, cu siguranta vei gasi aici modele care se potrivesc perfect stilului tau.
La prima vedere, ochelarii de soare au un rol estetic si de protectie a vederii. Sunt insa mult mai multe motive pentru care nu ar trebui niciodata sa plecam de acasa fara acestia. Nu exageram, probabil, daca spunem ca ar trebui sa avem o adevarata “colectie” de ochelari de soare pentru momente diferite ale zilei si pentru activitati diferite.
Evident ca ii purtam in primul rand ... pentru a ne proteja de soare. Modul cum reusesc sa faca acest lucru definesc insa calitatea acestora. Vorbim aici de calitatea lentilei, care ar trebui sa protejeze 100% impotriva razelor UVA (ultravioletele cu cea mai mare lungime de undă, principalii factori ai bronzării şi ai sintetizării vitaminei D, ce provoacă pe termen lung, o îmbătrânire a pielii şi apariţia de leziuni degenerative cutanate) si UVB (ultravioletele de lungime de undă intermediară fiind responsabile de insolaţii, arsuri care survin în cursul unei expuneri excesive la soare), dar si de forma ochelarilor care ar trebui sa acopere complet ochiul.

In ce mod ne protejeaza o pereche de ochelari?

Razele soarelui:
  • pot favoriza aparitia si evolutia cataractei;
  • pot afecta zona de piele din jurul ochilor, foarte sensibila, declansand chiar si cancer de piele;
  • pot creste ritmul de aparitie a ridurilor in zona fetei prin reflexul natural de a tine ochii intredeschisi;
  • pot favoriza aparitia degenerescentei maculare (DMLV) sau accentua evolutia acestei boli care din pacate poate duce la deteriorarea grava a vederii, in stadii avansate;
  • pot accentua uscaciunea suprafetei oculare care creeaza frecvent un real disconfort.

  • Este impotant sa purtam ochelari de soare la orice varsta.
    Mulți adulți consideră că ochelarii de soare pentru copii sunt doar un moft. Nimic mai greșit! Ochelarii de soare pentru copii sunt extrem de importanți pentru sănătatea ochilor celor mici, deoarece îi protejează de radiațiile ultraviolete, copii fiind de regula mai sensibili.
    Ochelarii de soare pentru copii, ca si in cazul adultilor, trebuie purtați atât în anotimpul cald, cât și în cel rece. Razele soarelui din timpul iernii se reflectă în zăpadă, făcând astfel radiațiile UV mult mai periculoase. La fel se întâmplă și în cazul apei sau al nisipului, care reprezintă factori ce cresc efectul nociv al radiațiilor UV.
    O pereche de ochelari de soare cumpărată de la magazinul din colț, de exemplu, poate face mai mult rău decât lipsa ochelarilor de soare. În spatele lentilei colorate fără protecție, pupila se dilată, astfel încât la retină ajunge un număr mai mare de radiații nocive. Oricât de atractivi ar fi pentru copii ochelarii cu rame colorate, cu personajele îndrăgite din desenele animate, pe care îi găsiți în mall-uri sau anumite centre comerciale, este indicat să le explicați copiilor și să înțelegeți importanța achiziționării de ochelari de soare de la cabinete specializate. În incinta centrului oftalmologic Optim Quality găsiți mai multe modele de ochelari de soare pentru copii, așa că vă așteptăm cu drag, alături de cei mici, să alegem împreună perechea cea mai potrivită pentru ei!
    O pereche de ochelari de soare de calitate protejeaza ochii si vederea, in special la amiaza, cand razele UVA si UVB sunt cele mai puternice sau in zone cu o reflexie a luminii foarte mare, cum ar fi la in zonele acoperite de zapada, in apropierea intinderilor de apa sau in preajma cladirilor de sticla sau foarte albe.
    Ochelarii de soare sunt la fel de eficienti si atunci cand este vorba de o lumina artificiala puternica, in fata reflectoarelor sau in incinte iluminate puternic si cu suprafete cu un indice de reflexie mare. Chiar si cand lumina are o intensitate mai mica, ochelarii de soare sunt extrem de utili si uneori indispensabili persoanelor ce sufera de sensibilitate la lumina, fie datorita unor afectiuni ale ochiului, fie datorita unor tratamente medicale, a oboselii sau a altor cauze.
    Ochelarii de soare au si un rol de protectie fizica, atunci cand bate un vantul puternic si poate ridica in aer particule de praf sau alte obiecte ce pot cauza disconfort sau chiar raniri usoare ale ochilor. Sunt utili si chiar recomandati soferilor, in timpul zilei, iar anumite tipuri de ochelari speciali pot fi utili si in timpul noptii oferind ochilor un confort sporit.
    Ochelarii de soare sunt, nu in ultimul rand, un element fashion important, definind stiluri si personalitati. Poti alege modele clasice sau avantgardiste, modele supradimensionate sau ochi de pisica, inspirate din filme celebre sau ocelari facuti celebri de vedete ale cinematografiei, ochelari de soare unisex sau sport.
    Cand ochelarii de soare sunt un accesoriu frecvent folosit, trebuie sa acorzi o atentie sporita tipului de lentile. O regula de baza, este ca ochelarii de soare sa blocheze razele ultraviolete UV si in special pe cele de tip UVB, considerate mai periculoase pentru ochi. Practic, acesta este rolul lor esential atunci cand vorbim de utilitate si functionalitate. Atunci cand iti alegi o pereche de ochelari pentru plaja, pentru ski sau activitatea ta inseamna mult timp petrecut in soare, primul criteriu este existenta unei mentiuni ca lentilele blocheaza 99 sau 100% razele UV sau ca au o putere de absorbtie UV pana la 400 nm.
    Culoarea lentilelor nu are de-a face cu abilitatea de a bloca razele UV. Alegi o pereche de ochelari cu lentile mai inchise la culoare cand ii folosesti in plin soare sau unde sunt suprafete puternic reflexive ori lentile mai putin inchise la culoare cand folsesti ochelarii la volan, de exemplu. Aici alegerea trebuie sa tina cont si de sensibilitatea ta la lumina.
    Lentilele gradiente (degrade) sunt pot fi o varianta buna pentru soferi. Acestea au o culoare mai inchisa in partea de sus intensitatea culorii scazand inspre partea de jos a lentilelor. Astfel, lentilele ofera o protectie impotriva luminii, insa permit o vizibilitate buna a instrumentelor de bord in timpul condusului.
    Lentilele polarizate sunt cele ce blocheaza stralucirile de lumina, naturala sau artificiala. Sunt utile, de exemplu, atunci cand conduci, la pescuit sau cand desfasori alte activitati langa o intindere de apa. Polarizarea si protectia UV sunt doua lucruri distincte. Desi producatorii mari realizeaza lentile polarizate in general cu protectie UV, este bine sa verifici acest lucru la alegerea unei perechi de ochelari de soare. Cu lentilele polarizate poti avea, insa, dificultate in a citi de pe monitoare cu led, smartphone-uri sau bordul masinii.
    Defineste-ti stilul cu o pereche de ochelari de soare creata, parca, pentru tine. Casual, indrazneti sau eleganti, ochelarii de soare, sunt gata sa porneasca noi trenduri. Vino in magazin si descopera intreaga noastra colectie de ochelari de buna calitate. Alege oricate perechi doresti, ca sa nu te mai plictisesti niciodata de ochelarii tai. Credem ca, la fel ca in cazul pantofilor, nu exista „prea multe perechi”!!!!!!

    Pentru consiliere si indrumare va rugam sa ne contactati!!!