Recomandari utile in contextul Pandemiei Covid-19

Pandemia existenta ne determina sa fim responsabili atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru.
Sanatatea clientilor si a membrilor echipei este si va fi mereu principala noastra prioritate.

Tratam cu maxima seriozitate si responsabilitate situatia actuala. In acest scop am implementat urmatoarele masuri de preventie:

 • Programarile se fac doar telefonic la urmatoarele numere de contact: 0236419992 sau 0746966355;
 • Va rugam sa amanati programarea daca tusiti, aveti febra, ati intrat in contact cu persoane cu aceste simptome sau care au calatorit in strainatate recent (in ultimele 14 zile fata de data programarii la consultatie);
 • Va rugam sa purtati masca si sa o folositi pe toata perioada petrecuta in cabinet;
 • Va oferim dezinfectant pentru maini si va rugam sa il folositi cat mai eficient;
 • La intrarea in unitate va fi masurata temperatura Dvs. de catre personalul cabinetului;
 • Va rugam sa completati un Formular cu informatii despre starea dumneavoastra de sanatate si unul privind Acordul pentru consultatie si folosirea datelor cu caracter personal;
 • Va rugam sa pastrati Distanta de siguranta fata de ceilalti pacinenti si fata de personalul cabinetului;
 • Pentru a evita aglomerarile in sala de asteptare va rugam sa va prezentati neinsotiti la consultatie;
 • In cazul minorilor, acestia vor fi insotiti doar de o singura persoana adulta;
 • Spatiile comune, suprafetele, aparatura si ramele de ochelari vor fi dezinfectate dupa fiecare pacient in parte. Dezinfectarea se realizeaza cu produse profesionale;
 • Evaluam zilnic starea de sanatate a angajatilor nostri, masuram temperatura la inceperea si terminarea programului de lucru.

Intrucat suntem o echipa care va lucra intr-un regim special, este posibil sa nu putem raspunde intotdeauna imediat la telefon. Va rugam sa ne scuzati si sa reveniti cu un alt apel telefonic.

Vrem sa fim alaturi de dumneavoastra si de sanatatea ochilor Dvs.

Lentile aeriene

 

Scurta istorie a lentilelor pentru ochelari

Lentilele, într-o formă sau alta, sînt produse şi folosite de om de cîteva mii de ani, dar prima menţiune scrisă o găsim în Grecia Antică, în comedia "Nephelai" (Norii) a poetului Aristofan – 424 îHr., care vorbeşte despre o lentilă convergentă folosită la a da foc unui obiect concentrînd razele soarelui pe acesta. O altă menţiune provine din Egiptul antic, secolul 8 îCh. descrie ,,o simplă lentilă din sticlă în formă de menisc,,. Dovezile arheologice sunt ceva mai vechi - cele mai vechi lentile s-au descoperit în ruinele oraşului asirian Ninive, acestea fiind confecţionate din cristal şlefuit. Se crede că erau folosite ca lupe.
Puterea de mărire a sticlei cu suprafața rotunjită a fost remarcată încă din Evul Mediu. În secolul IX, Ibn Firnas a realizat un fel de lentile corective, pe care le-a numit „pietre pentru citit”. Două veacuri mai târziu, este menţionat „un dispozitiv care măreşte, o lentilă convexă care produce o imagine mărită” în lucrarea fizicianului si matematicianului arab Ibn al-Haztham ak-Hazin (965 – 1039). În scrierea sa, Cartea opticii, scrisă în 1028, el emite primele idei asupra propagării luminii şi tratează pentru prima dată problema folosirii lentilelor de cristal sau de sticlă pentru mărit și citit. Tot el a remarcat fenomenul persistenței imaginilor pe retină și a descris principiul care, mai târziu, a stat la baza cinematografiei. Este primul tratat semnificativ de optică şi printre altele se menţionează rolul cristalinului ochiului în formarea imaginilor pe retină.
Utilizarea pe scară largă a lentilelor nu a avut loc până la utilizarea ,,pietrelor pentru lectură” în secolul XI şi invenţia ochelarilor, probabil în Italia, în jurul anului 1280. Nicolae Cusanus se crede că a fost primul care a descoperit beneficiile lentilelor concave pentru tratamentul miopiei, în 1451.
Cu inventarea ochelarilor este creditat şi filosoful Roger Bacon (1215 – 1249), acesta redactând pe vremea când era student o lucrare în care arăta că: „Dacă cineva va cerceta literele sau alte obiecte mici prin intermediul unui cristal, unei sticle sau a altei substanţe transparente, care ar fi prelucrată ca o jumătate de sferă, cu partea convexă spre ochi, va vedea literele mult mai bine şi i se vor părea mult mai mari.” După alții, în anul 1267, același Roger Bacon, împreună cu doi arabi a constatat că prin fragmente de globuri de sticlă se poate citi cu multă ușurință scrisul, acesta fiind mărit.

Dispozitive de mărit inventate de Roger Bacon

În jurul anului 1280 se consemnează că sticlarii au observat că persoanele în vârstă vedeau mai clar obiectele dacă priveau prin sticle cu suprafața convexă, iar persoanele cu miopie vedeau mai clar dacă priveau prin sticle cu suprafața concavă.
În acea perioada, naturalistul și fizicianul italian Salvino degli Armati (1245 – 1317) a făcut multe experimentări legate de refractarea luminii. Deoarece avea probleme cu vederea, a căutat un remediu personal. În 1280, el și Alessandro da Spina, un călugar dominican de la Mănăstirea Sf. Ecaterina din Pisa, au găsit un mod de a mări obiectele folosind două bucăți de sticlă cu o anumită grosime și curbură.
Așa cum se întâmplă de obicei, au fost filozofi care au calificat lentilele drept „artificii înșelătoare“ pentru ca imaginile pe care le dau nu sunt riguros egale cu cele pe care le vede ochiul. De altfel și Roger Bacon a fost arestat și închis pentru ideile sale revoluționare. Abia în 1604 astronomul german Johannes Kepler avea să publice un tratat de optică în care explica în mod ştiinţific modul în care lentilele puteau corecta vederea, de ce lentilele pozitive corectează presbitismul și lentilele negative, miopia.
Pâna la sfârșitul secolului al XIX-lea, lentilele erau biconvexe – cu două fețe convexe opuse, așa cum este confecționata lupa. Abia în secolul XX s-a constatat că lentilele menisc, cu o față convexă și una concavă, deformează mai puțin, permițând formarea imaginilor stigmatice. Primele lentile menite să corecteze astigmatismul au fost create de britanicul George Airy în 1825.

Lentile pentru astigmatism create de George Airy

La început, lentilele erau alese de client, pentru că nu existau aparate care să determine diopriile. Opticianul putea face o selecţie în funcţie de vârstă şi simptome, dar ochelarii se dădeau pe „încercate”.
Benjamin Franklin, cunoscut ca inventator al paratrăsnetului, este considerat și el un inventator în domeniul ochelarilor. Schimbarea permanentă a ochelarilor de fiecare dată când trebuia să citeasca o carte l-a îndemnat să îi ceară opticianului să îi fabrice în 1780 o pereche de ochelari care să conțina ambele focalizări.

Ochelari bifocali, Benjamin Franklin

Așa au apărut lentilele bifocale, pentru vedere și citit. La acea epocă, lentila era realizată din două bucăți legate între ele printr-o montură metalică. Lentila cu două focare dintr-o bucată, sculptată în masă, a fost pusă la punct în 1910 de către Bentron și Emerson de la societatea Karl Zeiss, iar în 1908 J. L. Borch inventa un procedeu de sudare a celor două părți.
În 1953, francezul Bernard Maitenaz a inventat lentilele progresive, denumite Varilux, utilizabile pentru vederea de aproape, intermediară și la distanță, fără ruperea imaginii. Procedeul tehnologic este foarte complex și presupune o automatizare de nivel înalt.

Lentilele pentru ochelari in prezent

Producția de lentile, odată cu dezvoltarea industrială, a suferit schimbări majore, în prezent fiind folosite cele din sticlă organica (plastic) intr-o proportie mult mai mare fata de cele din sticla minerala.
Indiferent de materialul ales pentru fabricarea lentilelor de ochelari, acestea sunt împărţite în două mari categorii: lentile pozitive sau convexe (cu puteri dioptrice pozitive) şi lentile negative sau concave (cu puteri dioptrice negative).
Lentilele pozitive sunt utilizate pentru compensarea hipermetropiei şi prezbiopiei iar lentilele negative pentru compensarea miopiei.
De retinut, este aspectul ca acelaşi tip de lentile pot fi utilizate de purtători diferiţi pentru activităţi diferite sau, pentru aceeaşi activitate, purtători diferiţi pot utiliza tipuri diferite de lentile. Pentru o alegere optimă a lentilelor trebuie să colaboraţi cu un specialist in domeniu, iar înainte de aceasta să vă evaluaţi necesităţile vizuale:
 • lucraţi mult timp în faţa monitorului;
 • citiţi şi scrieţi timp îndelungat;
 • lucraţi la monitor dar frecvent urmăriţi conţinutul unor documente scrise;
 • priviţi la aparatul TV care se află la distanţa de X metri;
 • supravegheaţi video-monitoare, de la o anumită distanţă, care sunt dispuse sus, jos sau lateral;
 • desfăşuraţi activităţi de urmărire vizuală de la mare distanţă;
 • conduceţi foarte mult timp şi vă deranjează lumina soarelui sau a farurilor;
 • nu aveţi o activitate specifică dar doriţi să vedeţi bine în orice situaţie;
 • Pentru lentilele ochelarilor, principalii factori care se au în vedere la alegerea şi comandarea acestora sunt:
 • valorile puterilor dioptrice prescrise;
 • distanta interpupilară;
 • necesităţile de utilizare ale ochelarilor (aproape, distanţă, aproape şi semi-distanţă, aproape şi distanţă, pentru orice distanţă sau pentru activităţi specifice);
 • eventuale probleme de acomodare şi utilizare;
 • dimensiunile ramei;
 • tipul ramei în care urmează a fi montate;
 • greutatea ochelarilor;
 • rezistenţa la utilizare.
 • Pentru ochelarii uzuali (monofocali) de lucru, de distanţă sau pentru o distanţă dată (monitor, TV) există posibilitatea de a alege între foarte multe tipuri de lentile.
  Dacă activităţile nu necesită un efort vizual constant, timp îndelungat, este posibilă alegerea oricărui tip de lentile. Criterii suplimentare de alegere pot fi transparenţa (tratament antireflex), greutatea (sticlă minerala sau sticla organica), rezistenţa la zgîriere adaptată personalităţii utilizatorului (atent – neatent, static – dinamic etc.), facilităţi de întreţinere (diferite tratamente), sensibilitatea la lumină (tratament fotocromic sau lentile de soare – colorate sau polarizante – “cu dioptrie”).
  In concordanta cu necesităţile vizuale (efort vizual timp îndelungat, şofat pe timp de noapte sau în condiţii speciale de iluminat) alegerea unor lentile speciale, avînd un design asferic şi tratament antireflex performant, poate contribui la mentinerea acuităţii vizuale şi întîrzierea apariţiei oboselii vizuale. Dioptriile medii sau mari ale puterii optice a lentilelor sau o rama cu fir (contur parţial) sau capse (fără contur) impune alegerea lentilelor din materiale cu indici superiori de refracţie (lentile mai subtiri) cu design asferic şi cu tratament anti-reflex.
  În cazul în care se doreşte realizarea unor ochelari care să permită o vedere clară atît la citit cît şi la distanta se poate alege între lentilele bifocale şi lentilele progresive.
  Lentilele bifocale au 2 zone de corecție a vederii, acestea fiind separate de o linie orizontală, ușor vizibilă pe centrul lentilei. În partea de sus, lentila are caracteristici pentru vederea la distanță, iar în partea de jos pentru aproape. Mulți dintre cei ce le utilizează au o problemă reală atunci când fac trecerea de la un tip de vedere la alta, deoarece apare un salt evident al imaginii. Mulți se adaptează destul de ușor unor situații de acest fel, iar alții nu pot sa se adapteze deloc.
  Distanta
  Aproape
  Unul dintre avantajele cele mai mari ale acestor tipuri de lentile este că sunt accesibile ca preț, dar nu au și o zonă pentru vederea intermediară, așa că cei care lucrează la calculator/laptop, vor fi nevoiți să își cumpere o pereche de ochelari speciali pentru asta.
  Lentilele progresive sunt acelea care permit vederea cu o singură pereche de ochelari la distanță, intermediar, dar și aproape. Acestea sunt produse cu o tehnologie mult mai avansată decat cele prezentate anterior. Aspectul acestui tip de lentile este normal, plăcut deoarece nu mai apare acea linie de despărțire a tipului de vedere.
  Distanta
  Intermediar
  Aproape
  Dintre cele doua tipuri de lentile: bifocale și progresive, recomandarea noastra este in favoarea celor progresive, deoarece permit o vedere clara si la distante intermediare, iar tehnologia modernă prin care sunt create va face o diferență vizibilă.
  În momentul în care trebuie să te hotărăști, consultă un optometrist cu experienta și fă un raport referitor la calitatea vederii și prețul lentilelor pe care vrei să le cumperi, iar ulterior vezi ce tip ți se potrivește mai bine.
  În unele cazuri veţi auzi cunoscuţi sau prieteni care şi-au comandat ochelari cu lentile progresive dar nu îi folosesc pentru că nu îi suportă (explicaţia fiind că “nu văd clar cu ei peste tot, ameţesc, îi dor ochii sau capul etc.”). Foarte rare sunt persoanele care nu se pot adapta cu astfel de lentile. Trebuie reţinut că producătorii de lentile progresive recomandă o perioadă de acomodare care variaza mult de la o persoana la alta. Va sugeram sa reveniti in optica noastra pentru eventuale informatii care pot face perioada respectiva mai usoara. Oricum, este firesc să existe o perioadă iniţială de acomodare cu noile lentile progresive, chiar şi în cazul în care aţi mai purtat ochelari cu astfel de lentile.
  Lentilele progresive pot fi optimizate pentru a oferi maximum de acuitate vizuală şi confort în utilizare corespunzător necesităţilor fiecarei persoane in functie de stilul de viata si activitatea desfasurata:
 • pentru soferii profesionisti sau persoane care conduc multe ore pe zi este indicat sa se optimizeze zona pentru distanta;
 • lucrul indelungat la calculator presupune optimizarea zonei de intermediar;
 • persoanele care desfasoara activitate de birou, croitorie etc. au nevoie de o lentila cu zona de aproape optimizata;
 • Oricare ar fi lentilele alese, acestea, în funcţie de puterea optică, de material şi dimensiuni, prezintă aberaţii optice. În scopul îmbunătăţirii performanţelor, în anumite situaţii, pot fi realizate şi chiar sunt indicate unele optimizări suplimentare. Astfel, pentru mărirea performanţelor optice, la fabricarea lentilelor se pot lua în calcul şi alte date decît puterea necesară, materialul şi tratamentele. Cunoaşterea de către producător a tipului şi parametrilor dimensionali ai ramei şi a grosimilor minime necesare a lentilelor la margine îi permite realizarea acestora astfel încît anumite aberaţii optice, pe care ochiul uman le poate sesiza, să fie reduse sau chiar eliminate.
  În funcţie de valorile dioptriilor prescrise, de tipul ramei alese, de activitatile desfasurate şi dorinţele putătorului, lentilele pot fi realizate din diferite materiale, avînd tratamente antireflex (acoperiri de suprafaţă) performante şi tratamente opţionale fotocromice sau de colorare. De asemenea pot fi comandate şi lentile de soare polarizante.
  Alegerea şi montajul lentilelor se efectuează în concordanţă cu prescripţia, cu nevoile vizuale şi condiţiile concrete de utilizare a ochelarilor. Adesea, noii purtători de ochelari, în dorinţa de a-şi proteja ochii şi a beneficia de o vedere cît mai bună, întreabă care sunt cele mai bune lentile de ochelari, cu referire la diferiţi producători cunoscuţi.
  Cele mai bune lentile ar fi acelea care ar putea să ne ofere o vedere total naturală, care nu se zgîrie, nu necesită întreţinere, le-am putea purta pentru totdeauna şi ar costa foarte puţin. De fapt, realitatea este că cele mai bune lentile sunt cele care ne satisfac cele mai multe dintre necesităţile vizuale în condiţii de confort. Chiar şi în aceste condiţii, pentru ca lentilele să îşi îndeplinească funcţiile, este necesară o ramă corespunzătoare şi un montaj corect.
  Recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.
  Pentru indrumare si consiliere va invitam in magazinul nostru de optica medicala unde optometristi cu experienta va vor ajuta sa faceti cea mai potrivita alegere pentru necesitatile dumneavoastra dintr-un segment larg de rame si lentile de calitate buna si foarte buna.

  Satisfactia dumneavoastra este obiectivul nostru prioritar!!!!